Orkestar održao samostalni koncert

Tamburaški orkestar vukovarskog Hrvatskog kulturno-glazbenog društva “Dunav” održao je prvi put samostalni koncert, u dvorani Hrvatskog doma u Vukovaru.

Poznate skladbe

U zanimljivom glazbenom programu, osim Tamburaškog orkestra iz Vukovara, nastupili su i gosti, klapa Kaše iz prijateljskog grada Dubrovnika, vokalni solist Stanko Šarić iz tamburaškog sastava Najbolji hrvatski tamburaši, kao i članovi društva “Dunav”, solisti Juraj Elez i Mirjam Dejanović. U prepunoj su dvorani izveli veličanstveni glazbeni program koji je osmislio Dario Hegeduš, voditelj Tamburaškog orkestra, a na repertoaru su se našli poznati tamburaški instrumentali kao što su: Sunčane ravni, Dunavski valovi, Hercegovački ples, Valcer br. 2 i Na saoniku (Dragutina Hruze, nekadašnjeg dirigenta i skladatelja u vukovarskom društvu). Klapa Kaše uveličala je cjelokupni program, a na kraju je Stanko Šarić otpjevao u pratnji Tamburaškog orkestra pjesme “Zamiriši, Slavonijo” i “Slavonijo, biseru Hrvatske”. Program je trajao 90-ak minuta, a posjetitelji su ispunili dvoranu Hrvatskog doma do posljednjeg mjesta i s oduševljenjem otpjevali zajedno s izvođačima poznatu pjesmu “Pjevat će Slavonija”.

Program je realiziran uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara i u suradnji s Hrvatskim domom Vukovar.

Kako je naveo Zlatko Hegeduš, predsjednik Hrvatskog kulturno-glazbenog društva “Dunav”, redovito u adventsko vrijeme za sugrađane pripremaju koncerte u cilju očuvanja tradicijske kulture.

– Ove smo godine htjeli dati na značenju našem Tamburaškom orkestru, koji uspješno djeluje osam godina, s tim da je posljednje tri godine osvojio nekoliko važnih nagrada na velikim natjecanjima. Naime, u tom su razdoblju naši tamburaši kao predstavnici Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije donijeli zlatne plakete s državnih natjecanja, pa smo željeli sugrađanima na cjelovečernjem koncertu prezentirati vještine našeg tamburaškog orkestra uz odabir skladbi koje su izvodili na natjecanjima i, dakako, drugim izvedbama – pojasnio je Hegeduš.

Tamburaški sastav HKGD-a “Dunav” ima oko 25 članova i uspješno ga vodi Dario Hegeduš. Tamburaška tradicija u Vukovaru postoji desetljećima, a iz ovoga društva s ponosom ističu kako su još prije Prvog svjetskog i između dva rata imali kvalitetne tamburaške orkestre, o čemu postoje i sačuvani dokumenti i novinski članci.

VELIKA GALERIJA FOTOGRAFIJA

DRUGA STRANA TAMBURE

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)